Logo kolonijeЛиковна колонија има улогу да повезује људе ствараоце, културне посленике, ентузијасте, радозналце и многе друге људе који чине један асиметричан конгломерат посматрача, који очекују чуда и уметника, који на различите начине доживљавају амбијент природе и полако развијају и материјализују своје идеје. Време свакако није наклоњено уметницима и домаћинима, тек што се људи опусте и упознају, почну спонтано да се друже, а време исцури и свима буде жао и многе идеје остану нереализоване и недовршене.
Атмосфера која влада у ликовној колонији Савино Село има спој позитивног духа и лепоте природе која делује инспиративно и непретенциозно на све који учествују у њеном обликовању и раду и зато она траје већ шести сазив. Ова колонија окупља много значајних и талентованих уметника. Полако кроз време и квалитет ствара се традиција окупљања у месецу мају у тродневном интервалу рађају се дела. Настају слике пејсажи, мртве природе, композиције асоцијативне и фигуралне, ауторски и естетски потпуно ослобођене.

К о л о н и ј а   › › ›

Фонд полако расте у вредну колекцију која би временом могла да постане галеријска збирка. Амбиције и упорност треба да буду основни покретач да овај рад остане материјализован за свагда. Сазревање кроз време, квалитет и квантитет учини своје, уметници су за тако нешто најзахвалнија категорија друштва. Културни садржаји су увек имали вредност и капитал за будућност. Празник који ствара ова колонија осећа се у људима мештанима и организаторима, све се преноси на уметнике који често дају свој максимум. Поред професионалаца често је присутно и неколико веома талентованих аутодидакти који су овладали сликарском вештином, тако да њихова дела имају високи квалитет. Управо сусрети и едукација овог типа имају за циљ да људи истих струка путем неформалних контаката размењују искуства и идеје, разговарају, уче једни од других, шире погледе на свет, развијају контакте, одлазе у друге средине, изиђу из своје осаме и оплемене своју духовност.

К о л е к ц и ј а   у м е т н и ч к и х   д е л а   › › ›

Мисија коју у овом региону има колонија Савино Село је евидентна и полако постаје део културне географије коју треба ширити и неговати. Вредности које настају нису увек само визуелне, оне су и спиритуалне и едукативне, а да тога многи нису свесни, мислећи да је то само пуко трошење новца и времена на неке непознате људе. Можда је управо међу њима неко будуће велико име које ће обележити време.

Сетимо се само Надежде Петровић, сликарске хероине ратне болничарке и оснивача прве српске колоније Сићево, која и данас постоји и у којој су гостовала многа значајна имена са простора бивше Југославије и ондашње Аустроугарске царевине.

Концепција колоније „ТРИАНГЛ“ везана је за неколико угледних уметника са ових простора који имају међународну репутацију и који су заједно са директором ОШ „Бранко Радичевић“ из Савиног Села главни носиоци ове идеје и пројекта не умањујући удео и других и те како вредних сарадника и спонзора.
Енергија коју су развили ови људи преноси се на учеснике и сви се радо сећају и враћају раду у овом прелепом крајолику.

Поштујмо културу и оне који је шире и оплемењују нашу околину, сачувајмо оставштину за будућност новим генерацијама. Оне то и очекују од нас, уважавајмо и помажимо оне који то чине за нас…

Нека живи ова колонија и дела настала у њој и нека сваке године буде богатија и квалитетнија од предходних.

Стева Павков
aкадемски сликар

Print Friendly, PDF & Email