НЕВЕНОВ  ФЕСТИВАЛ  ДЕЦЕ  ПЕСНИКА

Logo festivalaОд самог рађања идеје негде крајем 1987 па све до данас Невенов фестивал деце песника представља феномен за себе. Било је потребно вишегодишње доказивање, како културној, тако и едукативној јавности, да са занимањем и схватањем прихвате оно што је у самом почетку било замишљено. Фестивал представља својеврсну институцију за рад са даровитом децом која активно пишу поезију и желе да о својим песмама чују туђе мишљење, да је искажу мултимедијално и да закораче на тежак али необично драг и стваралачки пут песника. Савино Село је постало нека врста стецишта деце песника. Година за годином, схватање да ова средина проверено открива даровиту децу песнике, непрекидно је доказивано и на другим Фестивалима, а медијски потврђено преко свих телевизијских центара, важних радио станица и штампе.
Велики српски песник Јован Јовановић Змај, покренуо је негде давно свој дечји часопис Невен и по идеји инспирације детета као ствараоца и Фестивал прихвата име да би наставио Чика Јовину идеју. У функцији је, дакле, основна песникова намера да призове даровито дете да својим стваралачким чином узме учешћа у јавној активности. Чика Јова је дечји рад објављивао у листу, а Фестивал најдаровитије радове призива к себи друге седмице маја, на тродневно песничко дружење, у петак, у суботу и у недељу.

Сваке године дан после завршетка фестивалског дружења, објављује се нови конкурс – позив деци песницима, за старосну границу до 14 година или завршеног осмог разреда.

Све приспеле радове оцењивао је и према високим естетским вредностима одабирао досадашњи жири, у чијем су саставу са изузетком континуирано били: Перо Зубац, Никола Путић, Стеван Бељански, Ана-Марија Жигмонд, Слободан Станишић, Милица Мицић Димовска, Рале Нишавић, Ненад Грујичић, Драгомир Ћулафић, Ђорђе Сладоје, Мр Михајло Фејса, Фелићија Марина Мунтеану, Тереза Јовановић и Милутин Ж. Павлов.
Фестивал је посебно неговао иницијативу ширења сарадње са сличним и сродним манифестацијама, па је до сада тесну сарадњу успоставио са градом писаца Херцег Новим, Колашинским Фестивалом, Фестивалом у Црвенки, као и Фестивалом дечјег хумора у Лазаревцу.

Помоћ групе Савиноселаца кроз гостопримство и сусретљивост је било основица могућности дас се тродневна фестивалска манифестација може потпуно реализовати. Уз Фестивал, надалеко се прочула гостопримљивост у Савином Селу. Она је, додуше, традиционална, па ипак у оваквој ангажованости показала је свој пуни сјај.

Колико шира заједница цени рад ове манифестације, потврђено је 1991. године, када је СО Врбас доделило Октобарску награду Невеновом Фестивалу деце песника за неговање и васпитну делатност према дечјем стваралаштву.

Досадашњи прваци Невеновог фестивала деце песника су били:

  • 1989.Весна Дангубић, Равно Село
  • 1990.Светлана Негусић, Михајловац ( Неготин )
  • 1991.Катарина Јоцковић,Београд
  • 1992.Милица Капетановић,Нови Сад
  • 1993.Анђелка Николић,Велика Плана
  • 1994.Нина Гаћеша,Београд
  • 1995.Јелена Радојчин,Херцег-Нови
Print Friendly, PDF & Email